Warning: opendir(/var/www/eye2i.nl/wordpress/wp-content/plugins/advanced-page-manager/lib/addons) [function.opendir]: failed to open dir: No such file or directory in /var/www/eye2i.nl/wordpress/wp-content/plugins/advanced-page-manager/lib/addons.php on line 191
IAF: Integrated Architecture Framework - Eye2i Consulting BV

IAF: Integrated Architecture Framework

Het Integrated Architecture Framework (IAF) structureert de architectuur inhoud in aspectgebieden zoals business en Information Systems, en in abstractieniveaus zoals conceptual en logical. IAF bevat een uitgebreid model waarin de verschillende architectuurbouwstenen en hun samenhang is uitgewerkt, een content metamodel. Daarnaast besteedt het Integrated Architecture Framework ook aandacht aan het architectuurproces.

Integrated Architecture Framework (IAF) ontwikkeld door Capgemini, is een methodiek om te komen tot een ICT bestemmingsplan. De IAF kan worden gezien als een vereenvoudigde versie van het Zachman Framework.  Deze Enterprise Architecture (EA) raamwerk toont vier Architectuur Domeinen in plaats van Zachman’s zes kolommen:

  • Business Architectuur (mensen en processen) (inclusief Organisatorische Architecture) – (een combinatie van Zachman’s Hoe en Wie kolommen)
  • Informatie Architectuur (inclusief kennis) – (Zachman’s Wat kolom)
  • Informatie Systemen (of Application Architecture) – (Zachman’s Wanneer en Hoe kolommen)
  • Technology Infrastructure (Infrastructuur Architectuur) (Zachman’s Waar kolom)

In dit EA raamwerk, de Zachman ‘Waarom’ kolom wordt niet gepresenteerd als een architectuur Domein, maar als een meer pragmatisch gevisualiseerde abstractielaag.

Figuur1: IAF Enterprise Framework

Voor elk van deze Architecture domeinen, dit toont de IAF EA raamwerk vier abstractie niveaus:

  • Waarom – Contextuele – De strategieën, motivatie, reikwijdte, beperkingen, principes die van toepassing zijn op het bedrijf, informatie, applicatie en infrastructuur domeinen. Deze laag wordt in verband gebracht met de strategische planners en ‘C’-level executives (C for chief -> CEO, CFO, COO, CIO, enz.) en zal onder meer de strategie en principes bevatten voor elk van de Business, Information Application en infrastructuur domeinen.
  • Wat – Conceptuele – De visie van de diensten (Business Services, Information Services, Application Services en Infrastructure Services). Deze laag is verbonden met een service oriented architecture referentiemodel. Het zal concepten bevatten voor elk van de Business, Informatie Applicatie en infrastructuur domeinen, die het gevolg zijn van de strategieën en beginselen van het contextuele laag.
  • Hoe – Logische – De componenten en verbindingen die de diensten (Organisatie structuur, informatie-elementen, Applicatie componenten en Infrastructuur componenten) bieden. Deze laag wordt in verband gebracht met een service ontwikkelingsmodel / oplossing ontwikkelingsmodel en zal onder meer de logische analyse uitzicht bevatten van diensten en onderdelen voor elk concept in de Business, Information Application en infrastructuur domeinen.
  • Waarmee – Fysieke – De fysieke implementatie, uitrol en hosting van al deze componenten.  Deze laag is verbonden met een service delivery model / Operationeel Model

Daarnaast zijn er twee extra parallelle domeinen van Bestuur (Governance) en Veiligheid (Security), die vermoedelijk ook worden onderscheiden door de vier abstractie niveaus. De modellen in elke laag zouden in het algemeen worden ontwikkeld in een top-down manier, met duidelijke traceerbaarheid en afhankelijkheden tussen de lagen en bevat de fysieke uitvoering en implementatie weergave (view) voor elk concept in de Business, Informatie Applicatie en infrastructuur domeinen.

Deze lagen van abstractie weerspiegelen bijvoorbeeld, de typische fasen in een oplossing ontwikkelingsproces zoals RUP (Inception, Uitwerking, Bouw, Transition).

Aanbevolen literatuur:

 

 

Share Button
Print Friendly