Warning: opendir(/var/www/eye2i.nl/wordpress/wp-content/plugins/advanced-page-manager/lib/addons) [function.opendir]: failed to open dir: No such file or directory in /var/www/eye2i.nl/wordpress/wp-content/plugins/advanced-page-manager/lib/addons.php on line 191
Zachman Framework - Eye2i Consulting BV

Zachman Framework

Een oude bekendste voorbeeld van een architectuur raamwerk is het Zachman Framework for Enterprise Architecture, ontwikkeld door de Amerikaanse IBM IT-consultant John A. Zachman in de tachtiger jaren (1987). Dit raamwerk kent zes architectuurlagen (de rijen) deze hebben betrekking op de verschillende belanghebbenden (zie figuur1):

 1. Planner (planner)
 2. Eigenaar (owner)
 3. Architect (designer)
 4. Aannemer (builder)
 5. Onderaannemer (programmer)
 6. Gebruiker (user)

Voor ieder laag worden een zestal vragen gesteld (de kolommen): wat?, hoe?, waar?, wie?, wanneer? en waarom?

 1. Data aspect – Wat?
 2. Functie aspect – Hoe?
 3. Netwerk aspect – Waar?
 4. Mensen aspect – Wie?
 5. Tijd aspect – Wanneer?
 6. Motivatie aspect – Waarom?

Figuur1:

Fig1: ZACHMAN FRAMEWORK

De kolommen geven de verschillende aspecten van de onderneming (enterprise) die kan worden beschreven of gemodelleerd. De rijen representeren de verschillende gezichtspunten van waaruit de aspecten worden beschreven. Dus elke cel op het snijpunt van een kolom en een rij vertegenwoordigt een aspect van de onderneming gemodelleerd vanuit een bepaalde gezichtspunt (viewpoint).

De architect selecteert en modelleert de cellen die van toepassing zijn voor de onmiddellijke doel. Uiteindelijk moeten alle cellen worden gemodelleerd.

Share Button
Print Friendly